Deney Hayvanları Üretim ve Deneysel Araştırma Laboratuvarı

Başvuru Süreci

Laboratuvardan yararlanmak için (Etik Kurul Başvuruları konusunda danışma, Deney Hayvanı temini, Laboratuvarın çalışma amacıyla kullanımı, gerekli malzeme temini gibi...) başvuruların Müdürlüğe yapılması gerekmektedir.

Yönergemizde belirtildiği üzere, Laboratuvardan deney hayvanı talebi; “Deney Hayvanı Talep Formu” doldurularak, “Etik Kurul Onay Yazısı” ve “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” eklenerek Müdürlüğümüze yapılacaktır (Madde-13/1b). Kurallara uygun olarak yapılan deney hayvanı talebi, Laboratuvarın Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır (Madde-13/1c). Deney hayvanları talebe göre üretileceğinden, taleplerin çalışmaya başlamadan en az 4 (dört) ay önce yapılması gerekmektedir.

Laboratuvardan hayvan talebi onaylanan ve talep edilen deney hayvanının üretimi tamamlanarak teslim edilen projelerde, teslim tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde proje sorumlusu ve araştırıcılar tarafından takibi yapılmayan veya çalışma randevusuna uyulmayan çalışmalar, deney hayvanlarının bakımının idamesi ve yaşlanmaları nedeniyle çalışılamayacak duruma gelebileceklerinden dolayı Müdür tarafından iptal edilebilir ve deney hayvanları sırada bekleyen diğer araştırıcıların kullanımına verilebilir.

Başvuru Süreci

1)      Yapılması planlanan araştırma için HADYEK başvurusu yapılmış ve Etik Kurul onayı alınmış olmalıdır

2)      Çalışma kapsamında Deney hayvanlarında girişim yapacak kişi veya kişiler “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası”na sahip olmalıdır. Sertifikası olmayan araştırıcıların Deney Hayvanları üzerinde girişim yapmaları yasaktır.

3)      Öncelikle, çalışma kapsamında kullanılmak üzere talep edilecek hayvanların sayısı ve deneysel çalışmanın süresi Laboratuvar Sorumlularına bildirilerek, gerekli olacak “yem ve altlık” gibi zorunlu giderlerin öğrenilmesi ve projelendirmenin buna göre yapılması gerekmektedir.

4)      Araştırıcı tarafından araştırma kapsamında kullanılmak üzere cihaz veya kimyasal madde temini gerekiyorsa, öncelikle bunların temininin tamamlanması ve daha sonra hayvan talebinde bulunulması önem arzetmektedir. Aksi taktirde üretilen hayvanlar yaşlanabilir. Bu süreç göz önünde bulundurularak, çalışmaya başlama tarihi netleştirilmeli ve başlama tarihinden en az 4 (dört) ay önce ADÜTF-DEHAL’e müracaat edilerek “Deney Hayvanı Talep Formu” doldurulup, hayvan talebinde bulunulmalıdır. Etik Kurul Onay Belgesi ve Sertifika örneği eşliğinde “Laboratuvar Usul ve İşleyiş Esasları” okunup imzalanır.

5)      Deney Hayvanı üretimi gerçekleştiğinde, araştırıcı bilgilendirilerek hayvanlar teslim edilir.

6)      Çalışmaya başlanacağı zaman araştırıcı, çalışacağı günleri randevu defterine kaydetmelidir.

ADÜ BİDB Web Tasarım Grubu - 2026